News RSS



Kazein - spori protein za brzi rast mišića!

Za Protein Shop piše Ema Brajdić, IFBB natjecateljica. Naziv kazein potječe od latinske riječi caseus što znači sir, jer je on tvar čijim se zgrušavanjem omogućuje proizvodnja sira te predstavlja osnovni protein u njemu.  Kazein je sporo probavljivi mliječni protein koji se često uzima kao dodatak prehrani. Glavna karakteristika mu je da je „spori protein“, što znači da u probavnom traktu sporo oslobađa aminokiseline. Iz tog ga razloga sportaši najčešće uzimaju prije spavanja kako bi tijekom sna ubrzali oporavak i smanjili razgradnju mišića. Kazein čini 80% proteina u mlijeku, a protein sirutke preostalih 20%.To je protein koji se probavlja polako, dok se whey protein probavlja brzo. Ovo je najveća razlika između ova dva vrlo popularna mliječnih proteina. Poput drugih proteina životinjskog...

Nastavi čitati



Glukozamin sulfat - čuvar vaših zglobova!

Za Protein Shop piše Ema Brajdić, IFBB natjecateljica. Mali broj ljudi zna što je glukozamin, drugim riječima, čuvar naših hrskavica i zglobova. Glukozamin je aminošećer koji nastaje kombinacijom amino grupe iz glutamina i glukoze, nalazi se u svim tjelesnim tkivima, a najviše ga je u vezivnom tkivu i hrskavici. Njegova uloga u našem tijelu je zaštita vezivnog tkiva, poticanje proizvodnje hrskavice i povećanje mobilnosti zglobova. Glukozamin je jednostavna molekula koja se sastoji od ostataka glukoze. U zglobovima i vezivnom tkivu nalazi se u relativno visokim koncentracijama, a služi za proizvodnju većih molekula koje su važne za održavanje i oporavak hrskavice. Vezivno tkivo se sastoji od kolagena, najrasprostranjenijeg proteina koji sačinjava trećinu svih proteina u organizmu, i proteoglikana, koji gradi osnovu za kolagensko tkivo.  Artritis je općenit izraz za velik...

Nastavi čitati



OMEGA 3 - čuva vaš organizam!

Za Protein Shop piše Tomislav Bartulović, kineziolog i juniorski državni prvak u Men's physique-u. Što su OMEGA-3 masne kiseline? Omega-3 je naziv za 3 masne kiseline: EPA (eikozapentaenska kiselina), DHA (dokozaheksaenska kiselina) i ALA (alfa-lipoična kiselina). EPA i DHA se mogu pronaći u ribi (tuna,sardine,losos, itd.), dok ALA dolazi iz biljnih izvora kao što su orasi, lan i soja. U ovom slučaju nas za zdravstvene benefite zanimaju isključivo EPA i DHA masne kiseline. Zašto koristiti OMEGA-3 masne kiseline? Najviše zdravstvenih problema današnjice vezano je uz kardiovaskularne bolesti, a čine čak 31% smrtnih slučajeva u svijetu (85% tih otpada na srčani i moždani udar). Postoje brojna istraživanja koja upućuju na to da omega-3, točnije EPA i DHA masne kiseline, povoljno utječu na krvožilni...

Nastavi čitati



Dekstroza - kvalitetan izvor energije za umorne mišiće!

Za Protein Shop piše Ema Brajdić, IFBB natjecateljica.  Što je dekstroza? Dekstroza (glukoza) je jednostavan i brzo probavljiv ugljikohidrat s visokim GI (glikemijskim indeksom). Glikemijski indeks je mjerna jedinica koja označava brzinu apsorpcije ugljikohidrata. Što je veći glikemijski indeks, to se ugljikohidrati brže apsorbiraju. Dekstrozu koriste sportaši kako bi "isprovocirali" lučenje inzulina i nadomjestili glikogen u mišićnim stanicama koji se gubi prilikom fizičke aktivnosti. Budući da dekstroza ima izrazito visok GI, osim što "vodi" glukozu do mišićnih stanica, jednako tako povlači i proteine, aminokiseline i ostale esencijalne nutrijente. Za vrijeme treninga, mišići koriste glukozu (iskoristivu energiju) i glikogen (pohranjenu energiju) kao izvor goriva za rad. Kao posljedica toga, dolazi do točke kada razine glukoze u krvi i razine glikogena postanu toliko niske...

Nastavi čitati



GLUTAMIN - najzastupljenija aminokiselina u mišićima

Svakom sportašu ili rekreativcu poznato je da su za izgradnju mišića potrebni proteini. Sam protein građen je od aminokiselina, a u prirodi ih postoji 20 od kojih neke organizam može sam sintetizirati (neesencijalne), a neke je potrebno unijeti hranom (esencijalne). Glutamin pripada aminokiselinama koje tijelo može samo proizvesti, no u slučaju da tijelo redovito izlažemo povećanim naporima kod intenzivnih i zahtjevnih treninga, potražnja za glutaminom raste i nadilazi kapacitete proizvodnje u tijelu. Glutamin se u tom slučaju treba unijeti vanjskim putem. Prema tome, glutamin je poznat kao "uvjetno esencijalna aminokiselina" i najzastupljenija je aminokiselina u mišićnom tkivu (preko 60% ukupnih aminokiselina). Učinci glutamina na tijelo? Učinci glutamina su brojni, a samo neki od njih su povećanje staničnog volumena mišića, poboljšanje funkcioniranja imunološkog...

Nastavi čitati