Opis
Palme datulje (Phoenix dactylifera) su se od antičkih vremena uzgajale u suhim predjelima Starog Svijeta – posebno na sjeveru sušne Afrike i na Sredozemlju. Danas su glavni izvoznici datulja Irak (80%) i Iran, Saudijska Arabija, Egipat…
Plod datulja je izrazito sladak (u svježem stanju sadrži 55% šećera, koji se sušenjem znatno koncentrira), tako da u mnogim jelima njime možemo zamijeniti šećer, naročito ako dobro izmiksamo datulje dodajući im vode. Šećer u datuljama je prirodno vezan sa topivim biljnim vlaknima koje sprječavaju naglo iskorištavanje šećera iz njih.
Datulje bez koštica predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo “podići” i dati vam snagu, bez kasnije slabosti zbog toga su izvrstan „atletski“ obrok.
Osim toga, razlog za konzumiranje datulja bez koštica je i taj što sadrže:
- vitamine (A, C, B1, B5 i folna kiselina – B9)
- minerale (kalcij, magnezij, željezo, kalij, magnezij)
- velik postotak vlakna koja potpomažu rad probavnog sustava
- obilje aminokiselina te antioksidanse koji pomažu u prevenciji srčanih bolesti
Datulje u svom sastavu u tragovima sadrže i organski sumpor. Organski sumpor je element koji nije često prisutan u prehrambenim namirnicama a ima dobrobiti koje se odnose na smanjivanje alergijskih reakcija i sezonskih alergija.
Datulje bez koštica se mogu koristiti kao energetski snack, kao dodatak pahuljicama i mueslima, slasticama i drugim jelima. Slatke datulje zamijenit će slatkiše u prehrani, možete ih koristiti za izradu brojnih raw slastica te kao bazu brojnih jela.
Sastojci:
Datulje bez koštica i bez ikakvih dodataka
Upozorenje:
Unatoč pažljivoj obradi u proizvodnom procesu, mogući su ostaci koštica.
Alergeni:
Proizvod može sadržavati tragove orašastog voća, glutena i sezama.
Rok upotrebe:
Označen na ambalaži.
Čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu.
Stavlja na tržište:
Galleria Internazionale d.o.o., Predavčeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Porijeklo: Iran