Opis
Taurin je aminokiselina koja uključena u niz fizioloških funkcija u probavnom sustavu, staničnim membranama, mišićnim stanicama, međustaničnim prostorima, živčanom sustavu, embrionalnom rastu i općem razvoju organizma. Nastaje konverzijom iz cisteina, lako je topljiva u vodi (10.48 g/100 mL), nije gradivni element u strukturi proteina, već djeluje samostalno nalik neurotransmiterima.
Taurin se u sportu povezuje sa učinkom na beta oksidaciju masnih kiselina, izdržljivost u biciklizmu i antioksidativno djelovanje. Znanstveni radovi su također malobrojni i diskutabilnih rezultata. Oko taurina da bi bio učinkovit je diskutabilna i dnevna doza. Prema EU legislativi maksimalno dopuštena dnevna doza iznosi 1 gram, dok se u znanstvenim radovima često koriste i nekoliko puta veće doze.
Taurin nije esencijalna aminokiselina, odnosno tijelo ga može samostalno sintetizirati, stoga se ne smatra važan u ljudskoj prehrani. U prehrani dolazi primarno iz mesa ili ribe, a važnost mu se očituje u pojedinim životinjskim vrstama (npr. mačke) čiji metabolizam ga ne može sintetizirati. Manjak taurina zbog predispozicije vrste ili genetski uvjetovan kod ljudi očituje se u problemima s funkcijom srca, mišićnog sustava, živčanog sustava i vida. Taurin moguće može pomoći u stanjima poput dijabetesa, depresije, zatajenja srca ili razvoja kognitivnih sposobnosti, ali istraživanja su općenito vrlo malobrojna i neujednačenih rezultata.